Kopen

Huren

De historie van het ontstaan van de Elba kerk te Haarlem

Door Coert van den Brink (Makelaar B2 Makelaars)

Historie van het ontstaan van de Elisabeth Barbara Kerk in Haarlem, Bijnaam ELBA kerk.
Regelmatig geeft B2 makelaars en Taxateurs een stukje historische informatie betreffende buurten en bijzondere woningen die te koop staan of komen bij deze makelaar in Haarlem.

Dit keer gaat het over het ontstaan van de Elba kerk gelegen aan de Generaal de la Reijstraat en de Paul Krugerstraat te Haarlem.

De Parochie van de Heilige Elisabeth en Barbara in de Transvaalbuurt van Haarlem-Noord werd opgericht in 1903, als een afsplitsing van de oude parochie van Oud-Schoten. Aan het eind van de 19e eeuw viel de zielzorg voor de Katholieken in deze buurt nog binnen de grenzen van de oude St. Bavoparochie, de huidige kerk van O.L. Vrouw van Zeven Smarten. Maar die taak werd weldra te omvangrijk, want omstreeks 1900 werd hier een heel stratencomplex bij gebouwd, vlak boven de Schoter- en Kloppersingel. Het was de tijd van de Boerenoorlog in Zuid-Afrika. De stemming in ons officieel neutrale land was toen openlijk anti Engels en duidelijk op hand van onze verre stamverwanten aan de andere kant van de aardbol. De nieuwe wijk werd dus de Transvaalbuurt met de namen van de staatslieden, generaals en veldslagen uit de Boerenrepubliek: Paul Kruger, de generaals de Wet, Cronjé, Botha, Joubert, de la Reij en de befaamde plaatsnamen uit die strijd: Pretoria, Spionkop, Tugela enz. Dit was het begin van wat later Haarlem- Noord zou worden. De toenmalige bisschop van Haarlem, Mgr. Caspar Bottemanne, heeft er in het laatste jaar van zijn pontificaat nog een nieuwe parochie gesticht, afgesplitst van het oude territorium van de St. Bavo te Schoten. De kerk werd toegewijd aan de H. Elisabeth, de landgravin van Thüringen (1207 -1231). Als tweede patrones werd er enige tijd later nog de H. Barbara aan toegevoegd, omdat op het grondgebied van de nieuwe parochie al het Kerkhof St. Barbara stond.

De eerste pastoor en stichter van de parochie was Stanislas Meeùs (1866 - 1915). Het bisdom wist wel wat het deed met die benoeming, want pastoor Meeùs stamde uit een gefortuneerde familie in Dordrecht en kon de bouwsom van de kerk en pastorie, met hun inventaris, compleet op tafel leggen.
Hij overleed in 1915.

In 1995 is de kerk leeg komen te staan, waarna er in 2001 is overgegaan tot de bouw van appartementen.
De huidige bouw is een ontwerp van architect Piet Koster. Met zijn scherp inzicht op bouwgebied is het gelukt om een stukje karakteristiek Haarlem te behouden en het zo te laten zijn dat woonomgeving samengaat met vormgeving en afwerking die getuigt van allure en een goede smaak.

Bij ons in de verkoop is het enige appartement in de Elba kerk welk een eigen ingang heeft en een tuin. Het adres is de Generaal de la Reijstraat 2 te Haarlem en maakt onderdeel uit van het volledige complex aan de Paul Krugerstraat te Haarlem.
Dit gedeelte van de kerk heeft dienst gedaan als sacristie, waar tevens allerlei zaken van waarde werden bewaard en waar tevens de mis werd voorbereid. Vanuit de sacristie bereikte men het altaar.

http://www.b2makelaars.nl/nl/Koop-aanbod-B2-Makelaars/elba-kerk-appartement-met-tuin/Page/2

Wilt u ook dit unieke object zien?
Maak een afspraak met B2 makelaars voor een bezichtiging van het appartement aan de Generaal de la Reijstraat 2 te Haarlem. Dit is ook mogelijk buiten kantooruren.

Reacties

Reageer

Uw naam?

E-mail