Kopen

Huren

Weinig wijst op rampjaar 2012 !

Door Coert van den Brink (Makelaar B2 Makelaars)

Weinig wijst op een rampjaar in 2012

Is het allemaal kommer en kwel op de woningmarkt?

Dat valt mee, betoogt Leo van de Pas, de man achter Woningmarktcijfers.nl. Het gaat niet goed, maar de markt is ook niet verder verslechterd. Ook in 2012 kabbelt de markt waarschijnlijk door.lees verder... "Tenzij de overheid besluit de overdrachtsbelasting weer in te voeren. Dat zou heel dom zijn."Hoe erg is de patiënt, de woningmarkt, er aan toe?"

Als we de overheid, de media, de TU Delft, CPB en CBS moeten geloven, is de woningmarkt doodziek. Ik heb het even bijgehouden: in ieder persbericht van het CBS in de voorbije twee jaar komt het woord prijsdaling voor. Bovendien bedoelt men de Prijsindex (PBK), terwijl de suggestie wordt gewekt dat het over de absolute koopprijzen gaat. Uit de cijfers van het Kadaster waar wij over beschikken, blijkt dat de gemiddelde koopsom van alle gekochte woningen in 2010 en 2011 in absolute cijfers hoger is dan voorgaande jaren. "De patiënt is zeker nog ziek, maar ook zeker niet terminaal."

Wat ging er goed en wat ging er fout in 2011? Wat er fout gaat, is duidelijk: de kredietcrisis en de eurocrisis tasten het consumentenvertrouwen aan. Zoals gezegd versterken de media deze ontwikkeling. Ook kunnen kopers - en dan met name starters - minder lenen; de woningmarkt zit hierdoor op slot. Daar staat ÈÈn positieve maatregel tegenover: de afschaffing van de overdrachtsbelasting. Die zet heeft misschien niet de gehoopte opleving veroorzaakt, maar van de andere kant: als de overdrachtsbelasting niet was afgeschaft, zag het er nu nog minder rooskleurig uit. Ook de nog steeds lage hypotheekrente, is gunstig."

Wat is het meest waarschijnlijke scenario voor de woningmarkt in 2012?" Positief is dat de leenquote voor koppels omhoog gaat in 2012. De verhoogde NHG-grens blijft in elk geval tot 1 juli gehandhaafd. Niets wijst er op dat het een rampjaar zal worden. Waarschijnlijk is, dat de markt op ongeveer hetzelfde niveau blijft voortkabbelen. Tenminste, als de politiek niet besluit de overdrachtsbelasting weer in te voeren. Maar bel me nog eens eind 2012, dan weten we meer."

Bron: Vastgoed december 2011

 

Reacties

Reageer

Uw naam?

E-mail