Kopen

Huren

Waar komt de naam Beverwijk vandaan ?

Door Coert van den Brink (Makelaar B2 Makelaars)

Waar komt de naam Beverwijk vandaan?

Volgens Wikipedia heeft de naam Beverwijk niets met knaagdieren of een bedevaart te maken maar zou de naam van het Germaanse Beverhem  - woning of nederzetting van -   komen. Wat betreft de knaagdieren hebben we dezelfde mening.

In de middeleeuwen maakten veel mensen een bedevaart naar Beverwijk ter ere van St. Agatha. In die tijd was ook bevert ( Middelnederlandsch Handwoordenboek isbn 90 247 0713 7 blz. 93) een gangbaar woord voor bedevaart. Bevertwijk – bedevaertwijk - zal snel zijn ‘t’ verloren hebben door assimilatie en dan houden we Beverwijk over! Wel zo aannemelijk.

Als je de wandelroute: van dorp tot stad van Fred Schweitzer en Jan van der Linden loopt, sta je verbaasd hoeveel historie er in Beverwijk nog terug te vinden is en worden veel van je mogelijke vooroordelen weggenomen. 

http://ifthenisnow.nl/nl/routes/wandelroute-van-dorp-tot-stad

Een voorbeeld: Je loopt de Peperstraat in en vindt aan de rechterkant in de binnentuin van Lommerlust het ‘kluisje' van Aagje Deken en Betje Wolff. Aan de linkerkant wordt je aandacht getrokken door de gevels van de nrs. 22 t/m 28. Een goed bewaard gemeentelijk monument.

Peperstraat 26 was vroeger de woning van de bovenmeester. In 1900 werd dit pand gebouwd in Neo-Hollandse renaissancestijl.

Reacties

Reageer

Uw naam?

E-mail