Kopen

Huren

Vijfhoek - Haarlem - B2 makelaars

Door Coert van den Brink (Makelaar B2 Makelaars)

De Vijfhoek

5 maanden zijn wij – B2-makelaars – nu gevestigd in de Barrevoetestraat 9 in Haarlem. Deze straat ligt in de wijk De Vijfhoek.

In de 14deeeuw werd Haarlem (Haarlo-heim=hooggelegen dorp)uitgebreid met een stuk land dat de Vijfhoek genoemd werd. Dit gebied was niet bedoeld als woonwijk maar als industriegebied voor vervuilende bedrijven zoals leerlooierijen, bierbrouwerijen, blekerijen en weverijen. Uiteindelijk zochten ook de arbeiders hier een plekje om te wonen.

Na de val van Antwerpen (1585) vertrokken veel Vlaamse lakenproducenten en arbeiders naar Haarlem. Zij vestigden zich in de Vijfhoek. Ook schilder Frans Hals was zoon van een Vlaamse textielarbeider.

De straten herinneren nog aan de grote voorspoed die deze vluchtelingen de stad brachten: Vlamingstraat, Wolstraat, Korte en Lange Lakenstraat, Voldersgracht, Drappeniersstraat en de Raamgracht: hier werd het laken over ramen (raamwerken) gespannen en in de duinen gebleekt. De ‘Haarlemse Bleek’ was internationaal bekend. De rijken uit heel Europa stuurden hun vergrauwde was naar Haarlem om het daar te laten bleken.

In de Vijfhoek werd niet aan stadsplanning gedaan. De bouw liet men over aan de bewoners. De wijk werd volgebouwd en er ontstond een wirwar van nauwe straatjes, steegjes en gangetjes, iets dat nog steeds terug te vinden is.

Nu is de Vijfhoek – de Haarlemse Jordaan - een geliefde plek om in te wonen en te werken. Vooral door de afwisseling van woningen, horeca, winkels en bedrijfjes.

B2 makelaars vertelt u graag meer over wonen in de vijfhoek.

Reacties

Reageer

Uw naam?

E-mail