Kopen

Huren

Blog Nieuw Vennep - Historie

Door Coert van den Brink (Makelaar B2 Makelaars)

Vennep

In de middeleeuwen lagen tussen Amsterdam, Leiden en Haarlem 3 grote veenmeren.
Haarlem stak in die tijd veel veen af vanwege een groeiende behoefte aan brandstof. Dit was mede de oorzaak dat in het begin van de 16e eeuw de 3 meren met elkaar werden verbonden.   Het nieuw ontstane meer werd Haarlemmermeer genoemd. In de volksmond sprak men over de ‘waterwolf’ omdat bij stormen hele dorpen verdwenen (bijv. Vijfhuizen).  

In de 17e eeuw werden o.a. door Leeghwater al plannen gemaakt om het meer droog te leggen.

In 1836 spookte het zo erg op het meer dat het water tot de poorten van Leiden en Amsterdam kwam. Koning Willem I besloot daarop de Haarlemmermeer droog te leggen. In 1840 werd begonnen met het graven (handwerk) van een ringvaart en ringdijk van bijna 60 km. Na 8 jaar graven startte men met het leegpompen. In juli 1852 was het meer leeg.

De grond werd verkocht aan rijke grootgrondbezitters en voor de arbeiders op de akkers stichtte men 2 dorpen, Kruiswijk en Venneperdorp. Dit laatste dorp ontleende zijn naam aan 3 eilandjes, de Vennep of Vennip, die in de Haarlemmermeer lagen. In 1868 werden de namen veranderd. Kruiswijk werd Hoofddorp en Venneperdorp werd Nieuw-Vennep. Een eeuw later heeft een actiegroep uit Nieuw-Vennep tevergeefs geprobeerd de naam te veranderen in De Vennep omdat buitenlanders de naam niet konden uitspreken.

In deze plaats met een boeiende historie heeft B2-makelaars & taxateurs een prachtige woon / werk villa in de verkoop - Parlevinker 13-15  

Interesse? Neemt u gerust contact met ons op voor alle informatie.

B2 makelaars & taxateurs 

Reacties

Reageer

Uw naam?

E-mail