Kopen

Huren

Het voormalige raadhuis van Velsen zuid

Door Coert van den Brink (Makelaar B2 Makelaars)

Het voormalige raadhuis van Velsen zuid

Velsen is gebouwd op de strandwal waarop ook Vogelenzang, Overveen en Bloemendaal liggen. Uit bodemvondsten blijkt dat Velsen in 3500 v. Chr. al bewoond was (Vlaardingencultuur). In 690 na Chr. kwam de Engelse Willibrordus met o.a. Adelbertus en waarschijnlijk ook Engelmundus naar Holland om de Friese bevolking te kerstenen. In Velsen is toentertijd een houten kerkje gebouwd dat in de 12e eeuw vervangen is door een tufstenen kerkgebouw: de huidige Engelmunduskerk. Ten tijde van de Beeldenstorm en de 80-jarige oorlog werd de kerk flink beschadigd.

Na het graven van het Noordzeekanaal (van 8 maart 1865 tot 1876) werd Velsen gesplitst in een noordelijk en zuidelijk deel. In 1907 werd een nieuw gemeentehuis gebouwd in Velsen-zuid in de Neo-Hollandse renaissancestijl. In 1965 – toen het gemeentehuis van Dudok opgeleverd werd – kreeg het gemeente-/raadhuis van Velsen-zuid andere bestemmingen.


Nu staat het prachtig gerestaureerde gebouw, gelegen in een dorp met beschermd dorpsgezicht, te koop voor € 795.000,-- k.k. (zie B2 makelaars & taxateurs - uw makelaar voor Haarlem en Omstreken )

Reacties

Reageer

Uw naam?

E-mail