Kopen

Huren

De Leidsetrekvaart Haarlem

Door Coert van den Brink (Makelaar B2 Makelaars)

In 1655 besloten Haarlem en Leiden tussen beide steden een trekvaart te graven. 2 jaar later werd met het project begonnen. Waar mogelijk gebruikte men de bestaande watergangen zoals het riviertje de Mare, de Poel en de Houtvaart. De trekvaart werd 30 km lang, 15/20 m breed en 1.90 m diep en werd zoveel als mogelijk gegraven op het laagste deel van de zandvlakte.

Verder lezen

DE JONGE OLIFANT – Korte Spaarne 21

Door Coert van den Brink (Makelaar B2 Makelaars)

Een groot deel van de 20ste eeuw werd Het korte Spaarne 21 ontsierd door rommelige schuren van een transport- en verhuisbedrijf. In 1993 kreeg de architect Herman Zienstra de opdracht om op deze plek een modern gebouwencomplex te ontwerpen dat past bij de d’Olyphant (1606) en de andere historische gebouwen van het korte Spaarne.

Het werk van Zienstra wordt gekarakteriseerd door verfijnde detaillering en inventieve uitwerking. Internationaal geniet hij ook bekendheid als beeldend kunstenaar.

Net als de twee aangrenzende panden van d’Olyphant ontwierp hij 2 tweelinggevels. In elke gevel houden witte stalen balken met tuien een houten mast omhoog verwijzend naar de scheepvaart op het Spaarne. In 1997 werd het pand opgeleverd.

In de Jonge Olifant bevinden zich 8 appartementen.

B2-makelaars & taxateurs heeft op de 2e verdieping een prachtig appartement te koop met een oogverblindend uitzicht over het Spaarne en historisch Haarlem.

klik voor de link : Korte Spaarne 21 B

Verder lezen