Kopen

Huren

Blog Wijc op See / Wijk aan Zee

Door Coert van den Brink (Makelaar B2 Makelaars)

Wijc op See / Wijk aan Zee

In 1275 kwam Wijc op See voor het eerst in geschriften voor. Lang voor die tijd was het al een Friese nederzetting. In de 14e en 15e eeuw maakte Wijc een grote bloei door. Samen met Egmond op See werd het dorp de belangrijkste leverancier van vis voor steden als Amsterdam en Haarlem. Op het strand lagen vele visserspinken, bomschuiten en haringbuizen (kleine driemasters waarop ook haring gekaakt kon worden).

Om de welvaart te tonen, bouwde men in de 15e eeuw de St. Odulphuskerk (50 meter lang en een toren van 30 meter). Na de reformatie werd het gebouw omgedoopt tot Dorpskerk. In het begin van de 80-jarige oorlog werd de kerk door de Spanjaarden grotendeels gesloopt. De huidige Dorpskerk is nog 1/3 van de oorspronkelijke bouwwerk.

In de 17e en 18e eeuw liep de visserij steeds meer terug. Dit kwam door het ontbreken van een haven en de opkomst van de aardappel als volksvoedsel. In 1833 stopte de laatste visser in het dorp.Langzamerhand veranderde Wijk aan Zee in een badplaats.

In dit dorp met zijn rijke historie heeft B2 makelaars & taxateurs uit Haarlem op deDorpsduinen 19/19a een volledig gerenoveerde hoekwoning met 245 m2 bedrijfsruimte te koop (met verschillende mogelijkheden / 3 appartementen bijvoorbeeld !).

Voor al uw informatie en vrijblijvende rondleidingen:

B2 makelaars & taxateurs (uw makelaar voor Haarlem en Omstreken)

Kleine Houtweg 109

2012 CE Haarlem

023 8200198

info@B2makelaars.nl

Reacties

Reageer

Uw naam?

E-mail