Kopen

Huren

B2 makelaars blog: Het Wijnbergshofje

Door Coert van den Brink (Makelaar B2 Makelaars)

N.a.v. ons blog over het ‘Hofje van Loo’ merkten we dat er mensen zijn, die dromen van zo’n fraaie plek in het centrum van Haarlem.

In de Barrevoetestraat 4 is nog een hofje!

Het Wijnbergshofje is gesticht in 1662. Voor die tijd was het een kerk van de Hoogduitse Doopsgezinde gemeente. In 1651 gingen zij samen met de Doopsgezinde Vlaamse gemeente op het Klein Heiligland. Het pand ‘De Wijnberg’ werd een behuizing voor oudere alleenstaande dames. 

n 1871 werd het gebouw gesloopt en een jaar later werd het nieuwe Wijnbergshof opgeleverd. Het hoofdgebouw was aan de Barrevoetestraat met daarin een regentenkamer en een woning voor de opzichteres. Achter het hoofdgebouw zitten 2 zijvleugels met 9 woningen. De bewoonsters kregen iedere week van de regenten een preuve (een zakcentje) en goederen in natura (turf, boter, meel). De was werd voor hen gedaan, medische verzorging was gratis en er hoefde geen huur betaald te worden.    

 In 1965 werden de bedsteden verwijderd en er kwam een watercloset! Tevens werd de zolder geïsoleerd zodat de dames boven konden slapen. In 1977 kregen alle huisjes centrale verwarming. 8 jaar later werd begonnen met de aanleg van douches.  

Voor meer info zie: ‘Doopsgezinde Haarlemse hofjes’ van B. Van den Bosch-Vervoort

Reacties

Reageer

Uw naam?

E-mail