Kopen

Huren

's Nachts stoken flauwekul

Door Coert van den Brink (Makelaar B2 Makelaars)

 ’s Nachts stoken flauwekul

Het huis 's nachts warm houden, zodat het 's morgens minder energie kost om op te warmen is onzin. De thermostaat 's nachts op 13 tot 15 graden zetten is zuiniger, zegt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Dat spaart altijd energie en dus stookkosten. Een huis dat 's nachts onnodig warm gestookt wordt, verliest ook meer warmte. Daardoor gebruikt de cv-ketel meer gas dan nodig is. Gun de ketel en uw portemonnee meer rust door 's morgens het huis weer op een aangename temperatuur te brengen. De thermostaat lager zetten dan 12 graden heeft overigens geen zin: dan wordt het in huis te vochtig. De thermostaat lager zetten kan al ruim voor het slapen gaan. De kamer blijft nog wel even warm genoeg.

Een klokthermostaat helpt om op tijd een lagere temperatuur te kiezen en het 's ochtends op tijd weer warm te krijgen. Hij helpt ook tegen vergeten: bijna een kwart van de mensen ziet het 's nachts lager zetten van hun thermostaat soms over het hoofd. Ook in zeer goed geïsoleerde nieuwbouwhuizen met vloerverwarming is het beter om 's nachts de thermostaat lager te zetten, bijvoorbeeld op 18 graden. Installateurs raden nog wel eens af om voor het slapen gaan aan de thermostaat te draaien, maar dat is niet terecht. Dit soort huizen verliest 's nachts heel traag hun warmte, maar ook het opwarmen ervan gaat traag. De thermostaat 's nachts iets lager is dan het meest voordelig

Reacties

Reageer

Uw naam?

E-mail